Spaarndammerdijk 101A 2063 JX Spaarndam West
+31 23 538 4393
simon@hollandpaling.nl

Paling keurmerk

Wij hechten bijzonder veel waarde aan duurzaamheid in ons werk.

Daarom waarborgen wij niet alleen een verantwoorde afkomst van onze paling, maar zorgen wij ook voor een vriendelijk en waardig verwerkingsproces.

Gerookte paling is een delicatesse, en daarom dragen wij de verantwoordelijkheid naar de natuur om te zorgen dat de natuur nu én in de toekomst niet onder deze delicatesse hoeft te lijden. Dit vinden wij erg belangrijk, en daarom zijn wij onder andere lid van Stichting DUPAN (DUurzame PAling Nederland).

Koop je paling let dan op het blauwe ESF (Eel Stewardship Fund) keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de producent bijdraagt aan het duurzaam beheer van de paling.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw bleek dat de palingstand sterk was teruggelopen door onder andere overbevissing, watervervuiling en een toenemend aantal water barrières. De Europese kust is op veel plaatsen volledig afgesloten door dijken en gemalen. Hierdoor konden de kleine glasaaltjes het zoete water niet meer bereiken. Op Europees niveau is toen een palingherstelplan opgesteld, om ervoor te zorgen dat de palingstand weer gezonder zou worden. Op dit moment zien we gelukkig dat dit werkt, de palingstand is weer flink opgelopen.

Stichting Dupan zet zich in voor het duurzaam beheer van de palingstand door middel van duurzaamheidsprojecten en wetenschappelijk onderzoek. Ze helpt letterlijk de paling over de dijk. Soms handmatig en op steeds meer plaatsen door middel van speciale doorgangen voor vissen. Ook Spaarndam heeft bij het gemaal zo’n speciale duurzame vispassage bij het boezemgemaal.

De achtergrond van Stichting DUPAN is dat meerdere partijen bij elkaar zijn gekomen om als sector de problemen gezamenlijk op te lossen. Wij zijn bij de gehele sector betrokken, van vangst tot verkoop, en steunen via Stichting DUPAN ook de Sustainable Eel Group en vereniging NeVePaling.

Wij houden ons aan de strenge hygiëne-eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Door onze certificering mogen wij onze gerookte paling leveren aan particulieren, restaurants, cateringbedrijven en ook aan de groothandel.