Beleef de paling in het authentieke palingdorp Spaarndam, gelegen onder de rook van Amsterdam in gemeente Haarlem.
Wist je dat Paling geboren wordt in de oceaan? Door de golfstroom komen de kleine glasaaltjes aan in Europa waar ze in het zoet water groeien tot volwassen palingen. Paling hoort bij Nederland en hoort bij Spaarndam. De Spaarndamse palingcultuur is eeuwenoud. Dit komt omdat Spaarndam vroeger een open verbinding had naar de Zuiderzee. Maar ook na de inpoldering van het IJ en de aanleg van het noordzeekanaal en de afsluiting van de zuiderzee bleef de handel in paling bestaan.
Een bezoekje aan palingdorp Spaarndam is zeker de moeite waard. De oude kern van Spaarndam is in de 13e eeuw onstaan. Spaarndam was een van de eerste beschermde dorpsgezichten in Nederland. Het is een gewilde plaats om doorheen te wandelen. Het waterrijke dorp grenst aan Haarlem en aan natuurgebied Spaarnwoude.
Even buiten het dorp bevinden zich twee forten, die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam: het Fort Benoorden Spaarndam en het Fort Bezuiden Spaarndam. Bij het laatste fort staat ook het Gemaal Spaarndam voor de afwatering van het Rijnlandboezem.
Bij het gemaal, staat de prachtige tekst van Lennert Nijgh en gezongen door Boudewijn de Groot staat (Het Spaarne stroomt, het Spaarne stroomt). Naast het gemaal is een vispassage gemaakt.
Na de wandeling kun je genieten van een hapje en een drankje op het terras van restaurant De Toerist, restaurant De Kolk of Café Spaarndam, of van een heerlijk ijsje bij Diga IJs en Koffie.
Naast Paling is Spaarndam bekend om Hans Brinker*. Dit heldhaftige jongetje heeft het dorp gered van het water door zijn vinger in een gat in de dijk te steken. De voortdurende strijd tegen het water wordt gesymboliseerd door het beeldje van Hansje Brinker op een prominente plaats in het dorp met uitzicht over het IJ en over het Spaarne richting Haarlem.
Veel toeristen komen dit beeldje bewonderen als ze op bezoek zijn vanuit Amsterdam of Haarlem. Maar ook riviercruises laten hun passagiers in de grote sluis (uit 1569) van boord gaan om ons mooie dorp te bekijken.
Wist je trouwens dat de beroemde kunstschilder Frans Hals in Spaarndam is getrouwd? Dit gebeurde in de oude kerk in 1617. De oude kerk is nog steeds als kerk in gebruik en kan ook bezocht worden voor concerten en andere activiteit
*naar een boek van Mary Mapes Dodge, uitgegeven in 1865.