Spaarndammerdijk 101A 2063 JX Spaarndam West
+31 23 538 4393
simon@hollandpaling.nl

Wat is paling?

De paling is een trekvis en wordt ook wel aal genoemd.

Volwassen palingen paaien hoogstwaarschijnlijk in de Sargassozee. De jonge glasaaltjes trekken met behulp van de getijden naar Europa waar ze in zoet water opgroeien.

De mannelijke alen blijven 6 tot 12 jaar in het zoete water, de vrouwelijke alen 9 tot 20 jaar. Tijdens de jaren dat de aal in zoetwater opgroeit, draagt deze de naam rode aal.

Aangezien sommige alen niet meer terugtrekken naar zee komen ook zeer oude palingen voor. De oudste bekende paling was 88 jaar oud! De maximale lichaamslengte is bij mannetjes ongeveer 60 centimeter. De vrouwtjes worden tot 135 centimeter lang (inclusief staart), 7 kilogram zwaar en kunnen dertig jaar oud worden. De gemiddelde paling is tussen de ½ en 1 meter lang.

Paling komt vooral voor in wateren met modderbodems. Overdag wordt er geschuild en ’s nachts gejaagd. Paling is ook vaak te vinden achter stuwen en andere waterinlaten waar het water zuurstofrijk is en veel voedsel wordt aangevoerd. Hij verschuilt zich achter schoeiingen of tussen rietwortels, of graaft zich in de bodem in.

Wist je dat een paling door de sterk vernauwde kieuwspleet lange tijd buiten het water kan overleven en dat hij zich al kronkelend op (vochtig) land kan verplaatsen? Op deze manier kan de paling landbarrières tussen verschillende wateren oversteken. De vis is hierdoor in staat geïsoleerde wateren te bereiken en weer te verlaten door zich in vochtige nachten over land te begeven. Daar waar de oversteek gevaarlijk is of niet meer mogelijk door kunstmatige barrières helpt de stichting Dupan waar Holland Paling ook lid van is.

In Nederland is gerookte paling een gewilde delicatesse. Daarnaast is stoofaal populair. In België is ‘paling in ’t groen’ een veel gezien gerecht.